Okos vagy nagyifon?

A tamagotchi őrület nem múlt el nyomtalanul. Hiába borította el elméjüket a magány, pisilt be és halt éhen azóta az összes pixel állatka, a tamagotchi temetők mélyéről kiszivárgó digitális lelkek mobiltelefonokban találták meg az ideális gazdatestet reinkarnációjukhoz. Ma is van tamagotchi, csak okostelefonnak hívjuk.

Életünk új társa több megközelítésből is definiálható. Mivel az okostelefon (smartphone) csupán egy marketing elnevezés, nehéz meghúzni a határvonalat az igazi okos készülékek és buta társaik között. Nem létezik egységes műszaki specifikáció, ami segítené a megkülönböztetést. Így arra is nehéz választ adni, kinek milyen kategóriájú készülékben érdemes gondolkodnia, ha új telefon vásárlására adja a fejét. Ami feltehetően mindenki előtt világos, hogy a nagyon tudálékos készülékek sok funkciójához az első, ismerkedős nap után nem nyúlunk többet, így felesleges csúcsmodellt vásárolni, de azért a korral is illik lépést tartani.

Hogy dönthetjük el, hogy szükségünk van-e „okostelefonra”, elég-e a nagyimobil, vagy az életvitelünkhöz érintőképernyős csoda dukál?

Tapogatózás
Az érintőképernyő sok előnye mellett - mint a könnyű navigálás, teljes billentyűzet megjelenítés - azért akad hátránya is. Mivel az érintőképernyők rendre nagyobbak, mint a hagyományos, gombos telefonok kijelzői, ezért azonos használat mellett jobban merítik az akkumulátort. További hátrányuk, hogy a telefonáláshoz vagy két kéz szükséges, vagy egy asztal, ahová letehetjük a telefont. Ez a tény evolúciós visszafejlődést jelez, még a tárcsázós készülékekhez is elég volt anno egy mutatóujj és egy vállhoz nyomott fej.

Hasznos alkalmazások
Az egységes, bővíthető funkcióknak teret adó operációs rendszerrel (Android, iPhone OS, Windows Phone 7, stb.) ellátott készülékekre rengeteg hasznos alkalmazás telepíthető. Ilyenek az időjárás-jelentő alkalmazások, amik megkímélnek attól, hogy 90 fokot fordítsunk a fejünkön és az ablakon kinézve magunk állapítsuk meg, milyen időnk van. Vagy például a világóra kis program, amit futtatva megtudhatjuk, hogy helyi idő szerint hány órakor landolt volna a gépünk, ha nem kapcsoljuk be a telefonunkat. Persze van, aki szeret elmélyülni a programok világában, ők vásárolhatnak, komplett könyveket olvashatnak, office programokat is futtathatnak telefonjukon.

Mobilnet
Ha mobilunkon netezni szeretnénk, komolyabb, nagyobb kijelzős és kifejezetten erre a célra (is) szánt készüléket vásároljunk! Szinte minden most piacra kerülő modellben van valamilyen böngésző és elvileg alkalmas is szörfözésre, de pár paraméterre azért jó, ha rákérdezünk. A HSPA+ átviteli mód a leggyorsabb, az ideális böngészéshez kompatibilisnek kell lennie a készüléknek. A számítógéppel ellentétben a mobiloknál elég nagy a jelentősége a processzor gyorsaságának és a memória nagyságának, ezeket a paramétereket is vegyük figyelembe!

Minden egyben
Aki azért vesz okostelefont, mert szeretné, hogy egy eszközbe legyen tömörítve a telefonja, a GPS-e, az MP3 lejátszója és a laptopja, az hamarosan mindezt megveszi külön-külön is. Bár elég fejlettek már a felsorolt beépített megoldások, mégis kiábrándító, mikor a műholdas navigációt anyu fotója és a hozzárendelt „Emberek – Mama” című száma szakítja félbe, vagy mikor épp ebbe a balladába merülve hasít a középfülön az ismert Nokia sztenderd csengőhang. Aki nem akarja magát nagy költségekbe verni, inkább egyszerűbb telefont és hozzá külön-külön specifikus eszközöket vásárol.

És végezetül, de nem utolsó sorban, ne feledjük, hogy kígyózni úgy az igazi, ha lenyomott gombra csak másodpercekkel később kanyarodik a kígyó, ezt pedig csak egy ódivatú nagyi-mobil tudja!

 

 

 -Vlagyik -


Szólj hozzá!

Címkék: mobil okos telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://hiperarak.blog.hu/api/trackback/id/tr573137530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
   

Hiperárak blog

A Hiperarak.hu hivatalos blog oldala - az Auchan Magyarország Kft. szerkesztésében. A blogon egyrészt a különböző oldalakon megjelenő - árösszehasonlítással foglalkozó - cikkek kivonatai és kommentárjai, másrészt a Hiperarak.hu adatok időszakos elemzései jelennek meg.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

ajándék (2) ár (31) árak (32) árcsökkenés (1) árkörkép (39) árnövekedés (1) árösszehasonlítás (46) árpolitika (1) ásványvíz (2) ásványvíz teszt (2) bébiétel (1) bébiétel teszt (1) biotej (4) biotej teszt (4) bor (1) ceruza (1) ceruzaelem (2) ceruzaelem teszt (2) ceruza teszt (1) citromos sör (1) cola (1) csoki (3) csoki mikulás (1) csoki mikulás teszt (1) csoki teszt (2) csokoládé (2) dezodor (1) dezodor teszt (1) dinnye (1) elem (2) elemzés (42) elem teszt (2) energiaital (2) energiaital teszt (2) fagyi (1) fagyi teszt (1) fagylalt (1) február (1) fényképezőgép (1) fesztivál (1) fogyasztói árindex (1) gabonapehely (1) házimozi (1) hazimunka (1) hiperárak (26) hipermarketek (19) hörcsögök (1) húsvét (2) január (3) játék (1) játékszoftver (1) játékszoftver teszt (1) játék teszt (1) joghurt (1) joghurt teszt (1) kávé (1) kávé teszt (2) ketchup (1) ketchup teszt (1) kockasajt (1) kockasajt teszt (1) kóla (1) konzerv (3) kosár (13) leves (2) löncshús (4) macska (1) májkrém (2) melegital (5) melegszendvicskrém (2) mirelit pizza (1) mobil (1) naptej (1) naptej teszt (1) narancslé (1) narancslé teszt (1) öblítő (1) öblítő teszt (1) okos telefon (1) palacsinta (1) papírzsebkendő (1) papírzsebkendő teszt (1) paradicsom (2) paradicsomszósz (2) parizer (1) parizer teszt (1) párizsi (2) párizsi teszt (1) páros index (2) pizza (1) politika (1) rágógumi (2) rágógumi teszt (2) reklám (2) reklámfilm (1) sajt (1) saláta (1) saláta teszt (1) sárgadinnye (1) sör (1) sör teszt (2) spagetti (1) szaloncukor (1) szaloncukor teszt (1) szezonális (13) szilveszter (4) takarítás (1) tea (1) tea teszt (1) tengerimalacok (1) teszt (50) tészta (3) tesztcsapat (46) tesztek (48) túrórudi (1) tv (1) virsli (1) virsli teszt (1) zacskós (1) zacskós leves (1) zsebkendő (1) zsebkendő teszt (1) Címkefelhő

HTML

 
Jogi nyilatkozat |  Írjon nekünk |  Iratkozzon fel hírlevelünkre |  Impresszum
süti beállítások módosítása