Profi sörivó - Sör teszt

Ma már kritikus szemmel nézik azt, aki harmonikus, családi légkörben, egy fárasztó nap után lepihenve egy kényelmes kanapén kinyújtózkodik, kifújja magát és berúg. Inni már csak úgy lehet, ha beszélünk róla. Borról már volt szó, pálinkát és whiskey-t (skótéknál kispórolt „e”-vel whisky-t) többször is elkezdtünk már kóstolni, de eddig nem jutottunk el a történtek dokumentálásáig.

Viszont, ahogy azt már beharangoztam, egy sörszakértő élelmiszermérnök bevonásával az évszak és szerintem az egész év legnépszerűbb folyadékát, a sört teszteljük a Hiperárak Tesztcsapatával. Balu (nem vezet repülőt és nem medve) a 8 itthon kapható legnépszerűbb márkát hozta el nekünk.

Vlagyik: Balu, én ittam már sört, de most mégis hogyan fogjunk a dolgokhoz?

Balu: Nem szeretném az olvasókat söripari ízhibák kerestetésével fárasztani, inkább lássuk, hogy vihetünk egy kis pluszt az otthoni sörözésbe, hogy álljunk neki a tesztnek.

Először is, mit tesz egy ínyenc sörivó? 

  1. Hiperben, vagy szuperben vásárol. Nem azért, mert ez a Hiperárak.hu blogja, hanem azért, mert a sörnél fontos a frissesség. Egy nagy üzletben gyorsan forog a készlet, ugyanakkor a sarki boltból vett sör kupakjával még simán megnyerhetjük a 98-as szigetjegyek egyikét.
  2. Dobozos sört vesz. Az üvegesnek árthat a napfény, még ha direkt fényelnyelő, színes üvegbe is töltik. Durván megkeseredhet, szaknyelven "egér" íze lesz.
  3. Nem az alkohol, hanem a szárazanyag tartalom iránt érdeklődik. A magyar sörökről ezt a sokaknak mellékes információt rendszerint lehagyják. Én személy szerint pulya koromban, Szlovákiában láttam először olyan vignettát, amin két százalékos érték volt, egy 4,6% és egy 12%. A kisebbet jellemzően észre sem véve, a nagyobbról még Bohumilka néninek is fröcsögő nyállal lelkendeztem megjegyezve, hogy mennyire be fogunk este akasztani. Ez a kedves, kosaras asszony meg feltehetően nem értette, miért ugrálok az ABCszká-ban a nagy komlótartalom láttán. Hogy Önök elkerüljék a hasonlóan kellemetlen szituációkat most mondom, hogy a világos söröknél ezek a 10 feletti százalékos értékek nem az alkoholtartalomra vonatkoznak, azt mutatják, mennyire testes a nedű!
  4. Úgy vesz sört, hogy tudja: 1 sör nem sör, 2 sör fél sör, 4 sör 1 sör, 1 sör nem sör!
  5. Fogyasztás előtt behűti a sört a megfelelő hőmérsékletre, amit a hátoldali címkéről les le.
  6. Frissen mosott pohárba, 45 fokos szögben tölti meg a pohár 2/3-át, az egyharmadát pedig függőlegesen (felfelé) tartva, hogy a hab 3-5 cm magas legyen.
  7. Megissza frissiben!

Vlagyik: Miket érdemes megfigyelni, ha tényleg nem csak frissítő célzattal isszuk a sört?

Balu: A Hiperárak Tesztcsapat értékelő lapjának összeállításában kérted, hogy segítsek. Mivel a részedről befektetett munka annyi volt, hogy adtál egy tollat és egy papírt, engedelmeddel megcsináltam helyetted. Nos, az alábbi szempontokra érdemes odafigyelni, amik szerint most mi is értékelni fogunk:

Vlagyik: Nos, a Tesztcsapat értékeléséből te milyen következtetést vonsz le?

Balu: A habokat tekintve a kereskedelmi kategória abszolút nyerő. A legdrágább Pilsner Urquell-nek volt a leggyengébb és leghamarabb eltűnő habja, a legolcsóbb Arany Ászok viszont tartotta magát. Illatban és ízben a prémium kategóriások markánsabbnak bizonyultak. Ez nem olyan nagy csoda, hisz a kereskedelmi kategóriába tartozó italok tulajdonságait sablon alapján állítják be. Olyan ízre törekszenek, ami széles rétegben népszerű lehet, nem kísérleteznek ínyenc jegyekkel. Összességében a Tuborg Green nyújtotta a legjobb ár/érték arányt.

Ezt a tesztet egyébként otthon is érdemes elvégezni, könnyen rájöhetünk, hogy az eddig istenített sörünk egy másik kóstolása után már közel sem olyan mennyei.

Kapcsolódó receptek:
Sörös csülök
Hússal töltött csülök

Hol vegyük a sört?

 

 

- Vlagyik -


13 komment

Címkék: teszt sör elemzés tesztek árösszehasonlítás hiperárak árkörkép tesztcsapat sör teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://hiperarak.blog.hu/api/trackback/id/tr602123509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.07.02. 10:43:37

Nekem van egy régi "eljárásom" ha otthon is jó sört akarok inni. Pláne dobozost. (Mert azt tapasztalom, hogy az üveges sörök azért jobbak....).

Van egy (na jó, kettő) korsóm, amit bent tartok a mélyhűtőben. Amikor hazaérek és elnyújtóznék a kanapén berúgni, akkor előveszem a korsót és szakszerűen 45 fokos szögben tartva megtöltöm a sörrel. A hideg korsó a dobozos söröket felhabosítja, szinte a csapolt sör kinézetét és állagát tudja nyújtani. (Pl. a tesztben említett Pilsnernek gyönyörű, kemény tartós habot tudok csinálni).

A hűtött korsó trükköt nem itthon láttam. Külföldön lestem el, ahol első látásra nagyon bizarnak tűnt, de idővel annyira bevált, hogy ma már alapfelszerelés nálam is a frigóban egy (vagy két) korsó / pohár.

Ajánlom mindenkinek. Nem biztos, hogy az arany ászokat felhozza a prémium szintre, de még az is jobb lesz tőle.

A Sopronival is tudok ajánlani egy jó kis trükköt. Vegyetek egy lime-ot, vágjátok fel darabokra (ne karikára!) fogjatok meg egy darabot belőle és húzzátok végig a pohár száján körbe. Aztán a pohár szélét mártsátok sóba, hogy körbe a szélén képződjön vékony só réteg. (Szaknyelven só crusta, ismerős lehet a Margharita koktélból). Ezután a lime darabokat dobjátok be a pohárba, egy késsel nyomkodjátok meg és óvatosan töltsétek rá a sört. Ne gyorsan, mert a gyümölcstől gyorsan felhabzik!
És kész is a mexikói mochilada utánzat. Valami titok folytán ez csak a Sopronival lesz jó ízű. A többi sörrel is próbáltam már, de azokkal nem jó... eredetileg ez ugye kukorica sörrel van, és valószínű ez is oka lehet, hogy a német és cseh sörök erre nem jók. (Az ugye nyílt titok, hogy itthon kukorica grízzel javítgatják a sört....)
Ez a lime-só íz nagyon kellemes tud lenni nyáron, nagy melegben.... kis változatosságot ad a sör fogyasztásban.

A Dréher miért maradt ki a tesztből? Az is elég népszerű....

Egyedinick 2010.07.06. 13:42:13

Mit változtat a szárazanyag-tartalom a sörben? Nem értem, hogy lehet a sör testes? Lehet, hogy azért, mert én csak nyáron szeretem a sört, de akkor nagyon.:)

Balu (aki nem medve) 2010.07.08. 15:55:10

@Egyedinick: a sör száraz anyag tartalma,
%-osan az az érték ami a sör öszetételében, visszamardna ha elpárologtatnánk a folyadék részt. ezek leginkább cukrok, összetett szánhidrátok, minimális fehérje (a magas fehérje trtalom kerülendő a sörökbne, ezért főzik a sört tavaszi árpából, annak alacsonyabb a fehérje tartalma) és van még benne némi ásványi anyag is. a sör testességét arra értem, hogy 12%, vagy 10% körüli szárazanyagra van felhígítva a sör (vízzel)

Auchan Magyarország Kft. · http://auchan.hu 2010.07.08. 16:02:35

@jzs: A tesztünknél úgy válogattuk meg a söröket, hogy a hazai sörgyáraktól vettünk egy kereskedelmi (olcsóbb, népszerűbb, nagyobb kereslettel rendelkező) terméket és a prémium (drágább, ínyencebb) párját. Így volt, ami kimaradt, viszont minden gyártót górcső alá vettünk. Egyébként mindig olyan termékeket választunk, amik mind a négy magyar hiperben megtalálhatóak.

béé8 2010.07.09. 09:37:10

ne gondolhatjátok komolyan, hogy a dobozos sör "minőségéről" beszélhetünk!
tele tartósítószerrel....az üveges 1000szer inkább sör, mint a dobozos elég csak megkóstolni ugyanabból a márkából a kettőt, még laikusként is feltűnő a különbség...

Balu (aki nem medve) 2010.07.09. 11:23:41

@béé8: ha megnézed akár adobozos akár az üveges sörök összetételét, láthatod hogy tartósítószert egyik sem tartalmaz. ez azért vam mert már jó rég óta magas hőmérsékleten hőkezelik a sört töltés után. a magas hő minden mikroorganizmust tökéletesen elpusztít ezért a sör tartósító szer nélkül sem romlik meg. amit fel szoktak róni a dobozos sörnek inkább az az hogy ha több éves sört veszel elő az már fémes mellékízt tartalmazhat. Bár megjegyzem, hogy ez csak hosszú idő után fordulhat elő mert a dobozt belülről egy láthatatlan védőréteggel látják el ez elválasztja a sört a fémtől. egyébként amiért én nem szeretem azüveges sört az az a kockázat hogy rosszúl tárolták és fényt kap, fény ízű lesz a sör.
próbáld ki tölts ki sört pohárba, kóstold meg, aztán csalk 1 percer rakd ki tűző napra (a benne lévő alfa savak izomerizálódnak), utána kóstold meg. ki fogod köpni olyan lesz mindha egy egér beledöglött volna (egér íz).
ezért töltik a söröket sötét palckba, hogy védje valamennyire. De ez a védelem nem teljes a dobozosnál igen.

MártonFull 2010.07.09. 11:46:26

Szerintem ez egy elég szubjektív teszt lett...
Sok mindennel egyetértek de személyes véleményem szerint a Borsodinak több pontot adtam volna.

Egyedinick 2010.07.09. 11:48:05

@Mártaon: Nekem az Aranyfácán hiányzik..

csucsubi 2010.07.09. 14:25:28

Érdekesnek tartom ezt a tesztet, sajnos én azt vallom, hogy a csapolt söröknél lehet csak összehasonlítani ezeket a söröket, mert ugye ha megnézzük a gyártási folyamatot, akkor látjuk, hogy a legjobb minőségű sörök a gyárból (a palackozóból) hordóban távoznak, a gyengébb minőségűek üvegben és a többi pedig dobozban.

Balu (aki nem medve) 2010.07.09. 14:53:14

@csucsubi: amenyire én tudom (bár régen volt már mikor a söriparban megszereztem a diplomám) a főzés azonos (hatalmas menyiségeket főznek le egyszerre) mindenbe ugyan az a sör kerül akár dobozba akár hordóba akár üvegbe kerül.
egyébként a csapolt sörnek is híve vagyok, de ezt itt nehezebb lett volna tesztelni (ebbe a tesztbe csak olyan termék kerültek most bele ami hiperak.hu-n megtalálható)
és még 1 érvem a csapolt sör összehasonlítása ellen ott is nehéz egységes körülményeket teremteni (gondoljunk csak a co2 beállítására), ami elég erősen befolyásolja akár a habot, akár az ízt.
Mi a 4 nagy magyarországi gyártó és forgalmazó 2-2 féle termékét taszteltük. Mivel 1 gyártó=1 kocsma, így hát a teszt megszervezése is szép kihívás lett volna.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.07.15. 09:04:18

DOBOZOS SÖRT VESZ?????
NA NEEEEEEEEEEEEEEE

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.07.16. 09:03:11

@Balu (aki nem medve): Tartósítószert nem tartalmaz???????
A kálium metabiszulfit (E224) és az aszkorbinsav (E300) akkor mi a szösz? Hogyne tartalmazna az Arany Ászok és a Borsodi is, mert kispórolják belőle az elegendő komlót...

@Egyedinick:

Nézzük ezt a virsli analógiájánál - nem mindegy, hogy egy rendes bécsi virslit eszel, amiben 80-90% sertéshús van, vagy egy tescos baromfivirslit, amibe 30-40% gyenge minőségű baromfinyesedék. Melyiket eszed szívesebben? Hát ugyanez érvényes a sörre is. Több maláta és komló, kevesebb ipari ügyeskedés = finomabb sör. A kukoricadaráról nem is beszélve, attól csak a feje fájdul meg az embernek, meg a gyomrát csavarja meg, ha sörbe rakják.
   

Hiperárak blog

A Hiperarak.hu hivatalos blog oldala - az Auchan Magyarország Kft. szerkesztésében. A blogon egyrészt a különböző oldalakon megjelenő - árösszehasonlítással foglalkozó - cikkek kivonatai és kommentárjai, másrészt a Hiperarak.hu adatok időszakos elemzései jelennek meg.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

ajándék (2) ár (31) árak (32) árcsökkenés (1) árkörkép (39) árnövekedés (1) árösszehasonlítás (46) árpolitika (1) ásványvíz (2) ásványvíz teszt (2) bébiétel (1) bébiétel teszt (1) biotej (4) biotej teszt (4) bor (1) ceruza (1) ceruzaelem (2) ceruzaelem teszt (2) ceruza teszt (1) citromos sör (1) cola (1) csoki (3) csoki mikulás (1) csoki mikulás teszt (1) csoki teszt (2) csokoládé (2) dezodor (1) dezodor teszt (1) dinnye (1) elem (2) elemzés (42) elem teszt (2) energiaital (2) energiaital teszt (2) fagyi (1) fagyi teszt (1) fagylalt (1) február (1) fényképezőgép (1) fesztivál (1) fogyasztói árindex (1) gabonapehely (1) házimozi (1) hazimunka (1) hiperárak (26) hipermarketek (19) hörcsögök (1) húsvét (2) január (3) játék (1) játékszoftver (1) játékszoftver teszt (1) játék teszt (1) joghurt (1) joghurt teszt (1) kávé (1) kávé teszt (2) ketchup (1) ketchup teszt (1) kockasajt (1) kockasajt teszt (1) kóla (1) konzerv (3) kosár (13) leves (2) löncshús (4) macska (1) májkrém (2) melegital (5) melegszendvicskrém (2) mirelit pizza (1) mobil (1) naptej (1) naptej teszt (1) narancslé (1) narancslé teszt (1) öblítő (1) öblítő teszt (1) okos telefon (1) palacsinta (1) papírzsebkendő (1) papírzsebkendő teszt (1) paradicsom (2) paradicsomszósz (2) parizer (1) parizer teszt (1) párizsi (2) párizsi teszt (1) páros index (2) pizza (1) politika (1) rágógumi (2) rágógumi teszt (2) reklám (2) reklámfilm (1) sajt (1) saláta (1) saláta teszt (1) sárgadinnye (1) sör (1) sör teszt (2) spagetti (1) szaloncukor (1) szaloncukor teszt (1) szezonális (13) szilveszter (4) takarítás (1) tea (1) tea teszt (1) tengerimalacok (1) teszt (50) tészta (3) tesztcsapat (46) tesztek (48) túrórudi (1) tv (1) virsli (1) virsli teszt (1) zacskós (1) zacskós leves (1) zsebkendő (1) zsebkendő teszt (1) Címkefelhő

HTML

 
Jogi nyilatkozat |  Írjon nekünk |  Iratkozzon fel hírlevelünkre |  Impresszum
süti beállítások módosítása