Fényképezőgép, ha nem vagyunk profik

A tipikus magyar családapa jellemzői: mellig felhúzott rövidnadrág, mell felett kötegben lógó fényképezőgépek és kamerák. A jelenségnek szociológiai oka van, nálunk népbetegség a rendezvényfotózás. A gyerek ül, a gyerek áll, megy, anyák napján táncol, ballag, érettségizik. Mind-mind kitűnő alkalom olyan felvételek készítésére, amit aztán senki sem néz újra, de azért apa tudja vágni, digitalizálni meg tud menüt készíteni. Valamilyen szinten anyára is jut utómunkálat, a képek kilencven százalékát törölni kell rossz szögből felvett frizura, a valóságnál sokkal szélesebbként feltüntetett csípő és könnyek miatt elmosódott smink miatt. Nem beszélve azokról a fotókról, amiket ő csinált.

Szerencsére egyre kényelmesedünk és a digitális világban már hiányzik az agyonbonyolított felszerelés és a motiváció is ahhoz, hogy túl sok időt kelljen a rendezvények megörökítésére fordítani. Ma már abban is van beépített fényképezőgép, amiben nem kell, a digitális kamerákból pedig már vehetünk vízállót vagy akár Hello Kitty-set is. Ahhoz viszont, hogy megtaláljuk azt az ideális darabot, ami nem túlkomplikált, de azért alkalmas egy nyaraláshoz, nem árt képbe kerülni a kínálatban szereplő fényképezőgépek, de leginkább a saját magunk képességeivel.

A legtöbb fényképezőgépet a gigászi digitális zoom számmal próbálják ellenállhatatlanná tenni. Ne tévesszenek meg a nagy számok, ha nem akarunk direkt kockás, elmosódott művészképet csinálni, ne foglalkozzunk a szerkezet ezen tulajdonságával. A digitális nagyítás ugyanis nem más, mint a már rögzített kép nagyítása, szoftveres kiegészítése, melynek eredményeképp a valóság torzított mását látjuk nagyban. A ráközelítéshez inkább optikai zoomot használjunk, a fényképezőgépek nagyítási kapacitása ennek az opciónak a mérőszámától függ.

Kerüljük az elemes fényképezőgépeket! Igaz, hogy csökkenti a pánikhangulatot, ha könnyen cserélhető elem hajtja a masinát, viszont se nem gazdaságos, se nem komfortos, ha tíz képenként új elemet kell tennünk a gépbe. A saját akkumulátorral ellátott fényképezőgépek tovább bírják és az újratöltésük is egyszerű.

Érdemes rákérdezni az üzletben, hogy mekkora memóriakártya jár a fényképezőgép mellé. A legtöbb gép alapbeállításával hamar megtelik 1-2 Gb. Ha nem akarunk bíbelődni azzal, hogy az irracionálisan nagy felbontást folyton kisebbre vegyük, vagy szerezzünk be olyan gépet, amihez nagyobb kapacitású SD kártya dukál, vagy vásároljunk tartalék memóriakártyát is!

Igaz, hogy egy tükörreflexes, cserélhető objektívos, több szűrős géppel egy muslicáról is vad természetfotó készülhet, a jó fényképhez mégsem elég kizárólag a pénz. Ha nem vagyunk profi fotósok és nem tudjuk, hogy melyik funkció mire való, a menüben melyik mértékegység mire utal, a szabadságunk rámegy a beállításokra és a kísérletezgetésre. Ahhoz, hogy a sorba állított és ezzel a valódi látványosságot eltakaró családtagjainkat lencsevégre kapjuk elég egy kompakt gép is, ami kicsi, könnyen használható és lényegsebben olcsóbb, mint egy profi felszerelés.

Ha pedig rátaláltunk szívünk választottjára, kérjük meg az eladót, hogy mutassa meg, mitől lesz az több, mint egy súlyos nyak- vagy csuklódísz. A műszaki cikk eladók általában lelkes szakbarbárok és készséggel segítenek beüzemelni és az igényeinknek megfelelően beállítani a gépeket, hogy utána apa és anya is bosszankodás nélkül, nyugodtan nyaralhasson.

 

 

- Vlagyik - 


3 komment

Címkék: teszt fényképezőgép

A bejegyzés trackback címe:

https://hiperarak.blog.hu/api/trackback/id/tr823079962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eisi73 2011.07.21. 16:24:34

A beépített akkus gépekbe horror áron kaphatunk másikat, ha valami történne vele. Ennek az árából bőven futja elemre. De ceruzaelem helyett AA-s vagy AAA-a aksit kell bele venni 5-700Ft/ db áron, lehetőleg márkásat és egy jó töltőt, és nincs gond. Míg az egyik garnitúrát használjuk, a másik töltődik. És egy tisztességes minimum 2000mAh-s AA aksi igenis kibír 4-600 fotót!

A legtöbb olcsóbb géphez max. "ajándékba" adnak memóriakártyát, alapból nem. Egy 4GB-os ára meg már bőven 3000Ft alatt van. Viszont, lényeges, hogy a hipermarketekben legtöbbször class 2 esetleg, class4 -es kártyákat árulnak, de amennyiben lehet class 6-os, vagy gyorsabb kártyát vegyünk, pl. egy PC-s boltban.

ablakos 2011.09.15. 19:46:22

Az elkészített fényképekkel meglepheted családtagjaidat egy egyedi ajándékkal. Töltsd fel a fényképet, egy megjelenítendő szöveget és már le is adhatod a rendelésedet: daburandecor.hu/webaruhaz/browse/5-ajandektargyak?sef=hc
   

Hiperárak blog

A Hiperarak.hu hivatalos blog oldala - az Auchan Magyarország Kft. szerkesztésében. A blogon egyrészt a különböző oldalakon megjelenő - árösszehasonlítással foglalkozó - cikkek kivonatai és kommentárjai, másrészt a Hiperarak.hu adatok időszakos elemzései jelennek meg.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

ajándék (2) ár (31) árak (32) árcsökkenés (1) árkörkép (39) árnövekedés (1) árösszehasonlítás (46) árpolitika (1) ásványvíz (2) ásványvíz teszt (2) bébiétel (1) bébiétel teszt (1) biotej (4) biotej teszt (4) bor (1) ceruza (1) ceruzaelem (2) ceruzaelem teszt (2) ceruza teszt (1) citromos sör (1) cola (1) csoki (3) csoki mikulás (1) csoki mikulás teszt (1) csoki teszt (2) csokoládé (2) dezodor (1) dezodor teszt (1) dinnye (1) elem (2) elemzés (42) elem teszt (2) energiaital (2) energiaital teszt (2) fagyi (1) fagyi teszt (1) fagylalt (1) február (1) fényképezőgép (1) fesztivál (1) fogyasztói árindex (1) gabonapehely (1) házimozi (1) hazimunka (1) hiperárak (26) hipermarketek (19) hörcsögök (1) húsvét (2) január (3) játék (1) játékszoftver (1) játékszoftver teszt (1) játék teszt (1) joghurt (1) joghurt teszt (1) kávé (1) kávé teszt (2) ketchup (1) ketchup teszt (1) kockasajt (1) kockasajt teszt (1) kóla (1) konzerv (3) kosár (13) leves (2) löncshús (4) macska (1) májkrém (2) melegital (5) melegszendvicskrém (2) mirelit pizza (1) mobil (1) naptej (1) naptej teszt (1) narancslé (1) narancslé teszt (1) öblítő (1) öblítő teszt (1) okos telefon (1) palacsinta (1) papírzsebkendő (1) papírzsebkendő teszt (1) paradicsom (2) paradicsomszósz (2) parizer (1) parizer teszt (1) párizsi (2) párizsi teszt (1) páros index (2) pizza (1) politika (1) rágógumi (2) rágógumi teszt (2) reklám (2) reklámfilm (1) sajt (1) saláta (1) saláta teszt (1) sárgadinnye (1) sör (1) sör teszt (2) spagetti (1) szaloncukor (1) szaloncukor teszt (1) szezonális (13) szilveszter (4) takarítás (1) tea (1) tea teszt (1) tengerimalacok (1) teszt (50) tészta (3) tesztcsapat (46) tesztek (48) túrórudi (1) tv (1) virsli (1) virsli teszt (1) zacskós (1) zacskós leves (1) zsebkendő (1) zsebkendő teszt (1) Címkefelhő

HTML

 
Jogi nyilatkozat |  Írjon nekünk |  Iratkozzon fel hírlevelünkre |  Impresszum
süti beállítások módosítása