A legolcsóbb és legdrágább túrós csusza

A tavalyi, tiszafüredi egy hetes horgászás menüje, a rendelkezésünkre álló egyetlen bográcsra építve: babgulyás, paprikás krumpli, gulyás, paprikás krumpli, paprikás krumpli, gulyás. Igen, ez csak hat, a hetedik napon jött volna megint a gulyás, de inkább nem ettünk.

Egy ilyen, gasztronómiai élményhez gyengének számító esemény után jogosan gondolkodik el azon az ember, hogy egy bogrács a szokásos kétféle fogás rotyogtatásán és a nagy mennyiségű forralt bor előállítása mellett mire lehet még alkalmas. Nyilván mindent meg lehet főzni benne a tejbegríztől kezdve a rántottáig, de nem érdemes, mert a bográcsnak van egy olyan tulajdonsága, hogy alapanyagtól függetlenül mindennek gulyás ízt kölcsönöz.

Az egyedüli okosság, amit a neten találtam, az a nyári túrós csusza volt. A nyarat a kapor szimbolizálja, a túrós csusza része meg olyan, mint télen szokott. Az elkészítésben megbújik pár reform gondolat, ezért adok némi instrukciót.

Szokták mondani, hogy gondosan válogassuk meg az alapanyagokat. Én nem mondok addig ilyet, amíg nem tudom, hogy tényleg van-e ennek jelentősége. De semmibe sem tart utánajárni, hát a Hiperárak Tesztcsapatával benéztünk egy hipermarketbe, felvásároltuk a legolcsóbb és legdrágább hozzávalókat.

Nagy kockatészta: minden tiszteletem a névadóé, de elég nehezen lenne fogyasztható a tészta, ha valóban nagy kocka formájú lenne. A Füri Fodros Nagykocka volt a legolcsóbb, két tojással. Legdrágább megoldásnak a Bio Tönköly Száraztészta bizonyult. Az van ráírva, hogy „Amit eszel, azzá leszel”, tehát barátkozzunk meg a gondolattal, hogy fogyasztás után tészta formájában éljük tovább az életünket.
Füri Fodros Nagykocka: 398 Ft / kg
Bio Tönköly Száraztészta: 1356 Ft / kg
Hol vegyük a tésztát?


Túró: mit ad Isten, a Zöld Farm Bio Túró a legdrágább. Nem akarom megsérteni a biofanokat, de ennek a természetes élelmiszernek a szavatossági ideje közel két héttel több, mint a mezei, Kunsági Félzsíros Tehéntúrónak, ami a legolcsóbb volt. A kunsági csomagja röpke fél óra alatt felfúvódott, ezen tényleg érződik az Alföld lucernája. Ízre hasonlók, a bio sósabb kicsit.
Zöld Farm Bio Túró: 2216 Ft / kg
Kunsági Félzsíros Tehéntúró: 1018 Ft / kg
Hol vegyük a túrót?


Szalonna: jó, zsíros szalonnát találni szinte lehetetlen. A csuszához illő húsos bacont meg pláne. Mégis úgy tűnik, hogy belenyúltunk, a legolcsóbb Ringa gyorspácolt bacon alkalmas lehet bográcsozásra. A legdrágább Berek pácolt sült császár egyáltalán nem, az inkább bablevesbe, tiszta víz az egész, amit az összetevőknél sem tagadnak le.
Ringa gyorspácolt bacon: 1798 Ft / kg
Berek pácolt sült császár: 3280 Ft / kg
Hol vegyük a szalonnát?



A legolcsóbb főzőcske így 3214 Ft-ba, a legdrágább 6852 Ft-ba fáj azonos mennyiség esetén. És ha már megvannak az alapanyagok nézzük, mit kell ezekkel tennünk.

Minden úgy kezdődik, mint általában. Húsz éves barátságok mennek rá arra, hogy ki legyen a szakács és ki a kukta, aztán jön a felismerés, hogy itt szóba sem kerül a krumplipucolás, így kuktára nincs is szükség, legyen mindenki szakács, igyunk egy pálinkát. A tűzmesteri feladatok kiosztása hasonló sértődési hullámot generál, a lezárás szintén pálinkával történik. Ennél a pontnál kerül még csak képbe a bogrács, akasszuk szépen a helyére, küldjünk bele apróra vágott húsos szalonnát, pirítsuk meg. Ha kiolvadt a zsír, merőkanállal szedegessük ki a töpörtyűt, a bográcsban maradt forró zsírban pedig pirítsuk meg a tésztát. Most aránylag egyszerű művelet következik, öntsük fel az egészet bő vízzel. Pihenjünk, napozzunk, társalogjunk, hagyjuk a tésztát főni. Ha kész, öntsük le a felesleges vizet, keverjünk a tésztához túrót, kaprot, sót és az előzőleg kihalászott töpörtyűt. Örvendezve lássunk neki a főztünknek, tejfölt neki!
 

 

- Vlagyik - 


1 komment

Címkék: teszt árak ár tesztek tészta árösszehasonlítás biotej árkörkép tesztcsapat biotej teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://hiperarak.blog.hu/api/trackback/id/tr672895892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.05.12. 15:32:15

Na nem gondoltam volna. Ez nagy különbség!
Családomnak ez az étel az egyik kedvence. Volt, hogy hetente berendelték nálam.

Én sokszor a teljesen átlagos szeletelt sonkával is megcsinálom. Nem mindig kívánjuk a szalonnát bele. De ha azzal csinálom, akkor sem olvasztok. A tésztát külön főzőm és beleforgatom a pattogó-piruló szalonnába vagy sonkába. Amikor már "csúszik" akkor leveszem a tűzről és gyorsan belekeverem a túrót és kis tejfölt. Szerintem az OKé! túró a legjobb. Az állaga ehhez sokkal jobb, mint a műanyag dobozos cuccoké.

A keverés után állni hagyom, jót tesz neki, ha fék órát nyugszik.

Aztán úgysem marad belőle... :)

Ja igen! A tésztákat még nem figyeltem, de az fontos, hogy nem szabad szétfőzni, mert akkor massza lesz. nagyon kell figyelni, hogy mikor kész....

Fodros négyzet.... :)
   

Hiperárak blog

A Hiperarak.hu hivatalos blog oldala - az Auchan Magyarország Kft. szerkesztésében. A blogon egyrészt a különböző oldalakon megjelenő - árösszehasonlítással foglalkozó - cikkek kivonatai és kommentárjai, másrészt a Hiperarak.hu adatok időszakos elemzései jelennek meg.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

ajándék (2) ár (31) árak (32) árcsökkenés (1) árkörkép (39) árnövekedés (1) árösszehasonlítás (46) árpolitika (1) ásványvíz (2) ásványvíz teszt (2) bébiétel (1) bébiétel teszt (1) biotej (4) biotej teszt (4) bor (1) ceruza (1) ceruzaelem (2) ceruzaelem teszt (2) ceruza teszt (1) citromos sör (1) cola (1) csoki (3) csoki mikulás (1) csoki mikulás teszt (1) csoki teszt (2) csokoládé (2) dezodor (1) dezodor teszt (1) dinnye (1) elem (2) elemzés (42) elem teszt (2) energiaital (2) energiaital teszt (2) fagyi (1) fagyi teszt (1) fagylalt (1) február (1) fényképezőgép (1) fesztivál (1) fogyasztói árindex (1) gabonapehely (1) házimozi (1) hazimunka (1) hiperárak (26) hipermarketek (19) hörcsögök (1) húsvét (2) január (3) játék (1) játékszoftver (1) játékszoftver teszt (1) játék teszt (1) joghurt (1) joghurt teszt (1) kávé (1) kávé teszt (2) ketchup (1) ketchup teszt (1) kockasajt (1) kockasajt teszt (1) kóla (1) konzerv (3) kosár (13) leves (2) löncshús (4) macska (1) májkrém (2) melegital (5) melegszendvicskrém (2) mirelit pizza (1) mobil (1) naptej (1) naptej teszt (1) narancslé (1) narancslé teszt (1) öblítő (1) öblítő teszt (1) okos telefon (1) palacsinta (1) papírzsebkendő (1) papírzsebkendő teszt (1) paradicsom (2) paradicsomszósz (2) parizer (1) parizer teszt (1) párizsi (2) párizsi teszt (1) páros index (2) pizza (1) politika (1) rágógumi (2) rágógumi teszt (2) reklám (2) reklámfilm (1) sajt (1) saláta (1) saláta teszt (1) sárgadinnye (1) sör (1) sör teszt (2) spagetti (1) szaloncukor (1) szaloncukor teszt (1) szezonális (13) szilveszter (4) takarítás (1) tea (1) tea teszt (1) tengerimalacok (1) teszt (50) tészta (3) tesztcsapat (46) tesztek (48) túrórudi (1) tv (1) virsli (1) virsli teszt (1) zacskós (1) zacskós leves (1) zsebkendő (1) zsebkendő teszt (1) Címkefelhő

HTML

 
Jogi nyilatkozat |  Írjon nekünk |  Iratkozzon fel hírlevelünkre |  Impresszum
süti beállítások módosítása