A paradicsom valójában krumpli. Akármilyen meglepő is, ez így van, a burgonyafélék közé tartozó növény. A paradicsom konzerv meg nagyrészt sárgarépa, ugye, ez így már nem is olyan megbotránkoztató?
Pedig az igazi olasz paradicsomszósz a paradicsomon kívül sok mindent nem tartalmaz. Eredeti recept szerint kell bele sok paradicsom, kevés olívaolaj, hagyma, só és bazsalikom. Répa nem. Megnyúlt bogyójú paradicsomot kell olívával és egy egész fej egyben hagymával főzni minimum másfél órán át, a friss bazsalikomlevelet a végén kell beletenni. Ha sikerül egy teltkarcsú, morcos asszonyt a fazék mellé állítani úgy az igazi, ő hőbörög, mi meg okot adva rá gurítunk pár grappát.
Az eredmény sűrű, héj, mag és répamentes szósz lesz, kicsit fanyar, az ilyet ma édes-savanyúnak hívják. Nem olyan sápadt és nem is olyan vörös, mint amilyen a püréből készült forma, vagy amilyet befőttes üvegbe töltve árulnak. Ezek paradicsomtartalma sajnos csak annyira hiteles, mint a dolby surround felirat a táskarádión.
Miután beszereztem a hiperekben kapható összes márkás szószt és elolvastam az összetevőiket, volt nagy hőzöngés. A paradicsom kocka és sűrítmény aránya egyes gyártóknál alig érte el a 40%-ot, azonban volt bennük zellertől kezdve répa (már megint), citromlé de még petrezselyem is. Viszont mindenki megérdemel még egy esélyt, hát kibontottuk és a Hiperárak Tesztcsapattal leteszteltük őket.
Szokás szerint maximum 5-5 pontot adhatott mind a hat csapattag az egyes szempontokat értékelve.
Globus Bolognai mártás
A legolcsóbb, jó magyaros. Akár kaphatott volna lecsó feliratot is, ahhoz viszont túl pépes. Érződik benne a kalocsai paprika, a makói hagyma. A felszínre bukó pacaldarabkákkal nem futottam össze, de azok is beillenének a képbe.
Dolmio Bolognese Classico
Azért ez sem olasz. Valami miatt a hollandokat csakúgy, mint minket magával ragadta a mediterrán temperamentum és itáliai ízek utánzása lett a legfontosabb elfoglaltságuk. A Dolmio-t és a Bertolli-t is ők főzik be, mindkettő olajosabb a megszokott olasz szósznál.
Knorr bolognai szósz
Praktikus megoldás kétfogásos ebéd elkészítéséhez. A bolognai spagetti egy részét félretesszük, a másikat nyakon öntjük némi forró vízzel és máris kész a húsleves metélttel, sárgarépával, zellerrel. Tökéletesen illik a porlevesgyár instant termékekhez fűződő elkötelezettségéhez.
Bertolli
Hát, igen, a hollandok…
Barilla Basilico
Hogy melyik termék nyerte meg igazán a társaság tetszését, azt abból lehet leszűrni, hogy búcsúzáskor taktikázás alakul ki a hazavitele körül. Mivel a kedvezményezettek sorában hátul állónak ítéltem meg magam, ezért úgy döntöttem, hogy a döntésképtelenségre hivatkozva addig kóstolom a szószt, míg el nem fogy. Nos, ilyen mocsok dolgokra is hajlandóak vagyunk a jóféle harapnivalóért.
Kapcsolódó receptek:
Zöldbabfőzelék paradicsomosan
Szalonnás zöldbableves
Töltött paprika
Hol a legolcsóbb a paradicsomszósz?
- Vlagyik -