Az élet nagy kérdései közül - Ha van borsodi sör, miért nincs sörsödi bor?, Ha új bumerángot kapok, hogy dobom el a régit?, A kockasajt miért háromszög alakú? - az utolsót emelném ki, mert talán ez az, aminek az elhúzódó megfejtése áttörhetetlen gátat szabhat egy egészséges testi-szellemi egyéniség kifejlődésének.
Gondolom, nem nehéz ezt követően kitalálni, hogy a Hiperárak Tesztcsapatot a kockasajt kérdéskör foglalkoztatta legjobban az előző blogbejegyzés óta. Bár előre láthatóan a háromszög-forma okára nem biztosíthatott komolyabb megfejtést az, ha megkóstoljuk a sajtokat, de azért megvettünk és megkóstoltuk. Bátorságunk folyománya, hogy most már nem csak mértanilag vagyunk összezavarodva, de azt se nagyon értjük, hogy a csárdást táncoló párocskával csábító készítmény íze miért feleltethető meg teljes mértékben a mackó-szimpatizánsok kedvenc sajtjának ízével.
Nos, törekedjünk a tisztánlátásra. A kockasajt feltehetően a kockától már csak eggyel bonyolultabb téglatest alakú termékről, az első Mackó sajtról kapta a nevét. Azt, hogy ezt milyen megfontolásból állították elő, senki sem tudja. Az ömlesztett sajtnak – ez a hivatalos megnevezése - előnye nincs, hisz ragad, nehéz kicsomagolni, tele van „E vitaminnal”, ráadásul nagyjából annyiba kerül, mint amiből csak 10-50%-ot tartalmaz - egy középkategóriás trappista hasonló befektetést követel. Haszna a praktikus tulajdonságai közt keresendő. Nehezen romlik és mivel egyszer már kiolvasztották, nem ontja a zsírt, ha egy hosszabb út során a táskánkba kényszerítjük. És, hogy további pozitív gondolatokat is közvetítsek, egész egzotikus ételeket készíthetünk belőle!
Három gyöngyszemet szeretnék a Kedves Olvasó figyelmébe ajánlani:
- Kockasajt fondü
- Pikáns sajtkrémleves
- Rántott kockasajt
Mielőtt bármelyiknek is nekilátnánk, javasolt áttekinteni a szokásos táblánkat, melyben a lehetséges alapanyagokat osztályoztuk. A megszokott módon, 6 csapattag értékelt, maximum 5-5 pontot adva szempontonként:
Kockasajt fondü
Ha döntenem kéne, hogy milyen módját válasszam a kockasajt elpusztításának, én személy szerint a joghurtos rántott kockasajtot választanám áfonya lekvárral. Viszont tény, hogy a leggyakoribb felhasználása még mindig a táskából előkotorászással és kiflire kenéssel kezdődik...
- Vlagyik -