10 dkg hungarikum - Parizer teszt

Nem mintha sokat adnánk a pontos elnevezésekre, de előbb-utóbb úgyis el kell dönteni, hogy mi legyen a blogbejegyzés címében. Parizer vagy párizsi? A felvágott helyes elnevezése körüli dilemma egyébként is emberek ezreinek okoz nap, mint nap nehéz pillanatokat, érdemes lenne tisztázni a dolgot.

Utánaolvastam. Senkit sem akarok zsibbasztani a részletekkel, íme a rövid sztori. Egy francia pilóta lezuhan valahol az Alpok felett, amit végignéz egy pécsi hentes, aki nem nevezheti a találmányát pécsinek, mert az majdnem bécsi. E mellett a hentesünk szűk látókörű, a szocializmus elvágta őt a nyugati világtól és a franciákról egyetlen dolog, Párizs jut eszébe, ugye ott is volt forradalom. Ja, amellett, hogy fantáziaszegény, beszédhibás és gyermekkorában arisztokrata létre vágyott, ezért a pilóta iránt érzett részvétből „pariziernek”, majd mikor elfelejtette és újra eszébe jutott, „parizernek” nevezte el a fejlesztését. Ami körülbelül olyan jól sikerült, mint a hozzá fűződő mítosz. De, ahogy említettem, szűk látókörű volt szegény emberünk.

A címbe így parizer került, ami vélhetően a szemfülesebb olvasóknak már feltűnt. De hogy jött a Hiperárak Tesztcsapatnak a parizer körüli sertepertélés? Egyszerű. Vagyunk annyira jók, hogy tanácsot szeretnénk adni a szülőknek így az uzsonnaszezon beköszöntével. Ötletet, hogy milyen parizerből csinálják a nebulók szendvicsét úgy, hogy az ne maradjon - véletlenül – az iskolapadban. E heti tesztünk tapasztalata szerint ugyanis van csapni valóan rossz és kis híján gasztronómiai élményt kölcsönző parizer is.

Miből készül? Tessék elolvasni a löncshúsról írt postot, az összetevők gyakorlatilag azonosak mindkét húsipari gyöngyszemnél. A párizsi hústartalmáról annyit, hogy fogyasztása miatt senkit sem közösítene ki a vegetáriánusok közössége, a minimum követelmény 6%, a prémium minősítéshez 8% kell, de ilyet nem találni a polcokon. A tesztünk szempontjai között szerepel a homogenitás, ami a szeletek csonttartalmát volt hivatott osztályozni. Természetesen fordított arányban.

Nézzük, milyen vákuum parizereken teszteltük az immunrendszerünket:



Kaiser: Az egyik legolcsóbb márkatermék. Íze alapján ez az a készítmény, amit a menzákon sonkaként, csülökként vagy tarjaként értelmeznek. 20-25 éves korig, de maximum az első fizetésig fogyasztható.

Sága: Ahhoz képest, hogy a szavatossága a többi tesztelt termékével megegyező volt és ugyan abban a 4-5 °C-os hűtőszekrényben tároltuk, pofátlanul megromlott. Ezt persze nem lehet egyértelműen a parizer számlájára írni, lehet, hogy megszakadt valahol a hűtési lánc, lényeg, hogy nem tudtuk tesztelni.

eFeF: Előbb szagoltuk, utána kóstoltuk lehet, hogy ez volt a baj?! Kiábrándító élmény, nem akarok róla beszélni…

Kométa: Van létjogosultsága! Ha külföldi lennék nem érteném miért, de a magyar ember hagyományból szereti a sajtos parizert. Nem tiszta marhabélszín és rokfort házasítása, de ha az lenne, elvesztené a varázsát.

Pick: Finom, nem ropog csont a fogaim között, kellemes az ízesítése. Egy határozottabb mozdulattal 20-30-szorosára növelhető a felülete, kicsit gumis, ennyi belefér. De tény, hogy a Pick-ek szerepeltek a legjobban.

Zimbo: Mindenkit ez érdekelt a legjobban, ebből két dolog derül ki. Az egyik, hogy csórók vagyunk ahhoz, hogy bármelyikünk is kóstolta volna, a másik, hogy tudni akartuk, mire képes egy szalámi árban kapható parizer. Nos, a magyar ízlelőbimbó nem ehhez szokott, ingerszegény, de lehet, hogy csak mi nem találtuk meg benne azt, amit értékelnünk kellett volna.

Summázva, a helyzet közel sem olyan rossz, mint ahogy azt a finomkodó közvélemény sugallja. A friss, vajas, parizeres zsemle teával pedig hungarikum marad minőségtől és ártól függetlenül is.

 

 

- Vlagyik -


3 komment

Címkék: teszt elemzés tesztek parizer párizsi árösszehasonlítás löncshús szezonális tesztcsapat parizer teszt párizsi teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://hiperarak.blog.hu/api/trackback/id/tr682310138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.09.21. 09:44:11

Nekem párizsi. A parizer olyan modoros. De valóban, a régi időkben a zsemle (nem a mostanság menő puffasztott vackok, hanem a sűrű tésztájú aranybarnára sült péksüteményről beszélek) jól megvajazva (alapból teavajjal) és egy vastag szelet jó ízű párizsival + friss ropogós sárga paprikával (zöld csípőssel) finom fast foodnak minősült. Télen paprika hiányában kis piros arannyal lehetett bolondítani. Ez ma is reprodukáltahó lenne, de egy boltban jó párizsit és jó zsemlét ritkán lehet beszerezni.

Másképpen melegszendvicshez is jó alapanyag. Kis kockára vágva reszelt sajttal és tejföllel keverve és erősen fűszerezve a kenyérre tehető és sütőbe tehető.

Néha meg lehet próbálkozni a csemege pultban lévő dekára mért fajtákkal is. De azok is változó minőségüek!

Különben meg azt olvastam egy gasztro írásban, hogy a (takarmány)termőterületek csökkenése miatt az állattartás egyre drágább lesz. Tehát a színhús lassan, de biztosan luxus cikké nemesül. Ezért egyre több szakács kezd el kisérletezni a belsősőgekkel és minden érdekessé válik ami az állatból megehető. Ez ugyen nekünk magyaroknak - a párizsi és a disznósajt feltalálóinak - nem újdonság. De a kényesebb belű nyugati EU állampolgárok lassan de biztosan megismerkednek majd a zúza, a tüdő és a többi furcsasággal. Ebben a kontextusban a párizsi előre mutató termék. A felvágott, ami nem húsból van! Eljön még a napja, a nagy visszatérés! (De vigyázat, nyomokban mogyorót tartalmazhat...

tlantos 2010.09.28. 16:26:42

A magyar gyartasu parizsik egyforman szarok, koszonhetoen a szojanak, amivel olcsositjak.
Lehet kapni osztrak parizsit, ami ugy kezdodik, hogy 76% hus. Na annak van ize.

demagofób 2010.10.13. 10:30:38

@jzs: Ne féltsd te a nyugatiakat, soká lesz az még mikor ők fognak hozzánk igazodni. És akkor sem a parizer miatt...
   

Hiperárak blog

A Hiperarak.hu hivatalos blog oldala - az Auchan Magyarország Kft. szerkesztésében. A blogon egyrészt a különböző oldalakon megjelenő - árösszehasonlítással foglalkozó - cikkek kivonatai és kommentárjai, másrészt a Hiperarak.hu adatok időszakos elemzései jelennek meg.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

ajándék (2) ár (31) árak (32) árcsökkenés (1) árkörkép (39) árnövekedés (1) árösszehasonlítás (46) árpolitika (1) ásványvíz (2) ásványvíz teszt (2) bébiétel (1) bébiétel teszt (1) biotej (4) biotej teszt (4) bor (1) ceruza (1) ceruzaelem (2) ceruzaelem teszt (2) ceruza teszt (1) citromos sör (1) cola (1) csoki (3) csoki mikulás (1) csoki mikulás teszt (1) csoki teszt (2) csokoládé (2) dezodor (1) dezodor teszt (1) dinnye (1) elem (2) elemzés (42) elem teszt (2) energiaital (2) energiaital teszt (2) fagyi (1) fagyi teszt (1) fagylalt (1) február (1) fényképezőgép (1) fesztivál (1) fogyasztói árindex (1) gabonapehely (1) házimozi (1) hazimunka (1) hiperárak (26) hipermarketek (19) hörcsögök (1) húsvét (2) január (3) játék (1) játékszoftver (1) játékszoftver teszt (1) játék teszt (1) joghurt (1) joghurt teszt (1) kávé (1) kávé teszt (2) ketchup (1) ketchup teszt (1) kockasajt (1) kockasajt teszt (1) kóla (1) konzerv (3) kosár (13) leves (2) löncshús (4) macska (1) májkrém (2) melegital (5) melegszendvicskrém (2) mirelit pizza (1) mobil (1) naptej (1) naptej teszt (1) narancslé (1) narancslé teszt (1) öblítő (1) öblítő teszt (1) okos telefon (1) palacsinta (1) papírzsebkendő (1) papírzsebkendő teszt (1) paradicsom (2) paradicsomszósz (2) parizer (1) parizer teszt (1) párizsi (2) párizsi teszt (1) páros index (2) pizza (1) politika (1) rágógumi (2) rágógumi teszt (2) reklám (2) reklámfilm (1) sajt (1) saláta (1) saláta teszt (1) sárgadinnye (1) sör (1) sör teszt (2) spagetti (1) szaloncukor (1) szaloncukor teszt (1) szezonális (13) szilveszter (4) takarítás (1) tea (1) tea teszt (1) tengerimalacok (1) teszt (50) tészta (3) tesztcsapat (46) tesztek (48) túrórudi (1) tv (1) virsli (1) virsli teszt (1) zacskós (1) zacskós leves (1) zsebkendő (1) zsebkendő teszt (1) Címkefelhő

HTML

 
Jogi nyilatkozat |  Írjon nekünk |  Iratkozzon fel hírlevelünkre |  Impresszum
süti beállítások módosítása