Füles, de nem a Micimackóból

Megtetszik a rádióban, felnézek a honlapjára, lelesem a szám címét, torrenten egy kattintás, másolom usb kábelen és hallgatom. Három perc.

Hogy nézett ez ki régen? Meghallottam, leírtam a refrént fonetikusan, úgy a jozsin – József városi kínai piac – a kofa is azonosítani tudta, másolt nekem Sanyó magnón egy kazettát, ami ezzel a művelettel a végére ért és vissza kellett tekerni ceruzával. Hazafelé a villamoson jött a walkman élmény, belemerülhettem a szám közepébe, az elején és a végén rendszerint vagy a Danubius rádió hírei, vagy a lelki percek V.Pirossal aznapi műsorismertetője volt hallható, nyilván a rádióról lopták még a felvételt is. Villamossal együtt három óra.

Nagyot fejlődtünk zeneügyileg. Szerencsére nem csak a zenehordozók és lejátszók generációi váltogatják egymást természetellenes gyorsasággal, de már a fejhallgatóból sem csak a fémpántos, narancssárga szivacsos verzió kapható. Persze az, hogy bővül a választék nehézséget okozhat a fülesek terén laikus vásárlónak, de most megpróbálunk segíteni.

Fejhallgató, fülhallgató, microdrive
Az első kettő hangzásra nagyon hasonló, a harmadik meg mi egyáltalán? A fejhallgató és fülhallgató közti különbség, hogy míg az előbbi célja, hogy a fülünkre külsőleg ráhelyezve a fülkagylót is hang továbbítására használja, az utóbbi a hallójárat falán át közvetít. Az átlagos fejhallgató kevésbé szűri a külső zajt és nem annyira komfortos, mint kisebb testvére, viszont jobban demonstrálja azt a térhatást, amit hangfalakból hallhatnánk. Otthoni használatra így inkább fejhallgató a javallott, sporthoz vagy utazáshoz fülhallgatót vegyünk. A microdrive a füles legkisebb, elég divatos megjelenése, olyan szilikonos „füldugó”, amit a középfülbe kell begyömöszölnünk. Ez a szerkezet annyira elzár minket a külvilágtól, hogy utcai használatnál egy úttesten való átkeléskor akár veszélyes is lehet, ráadásul mivel túl közel van a membrán a dobhártyánkhoz, csekély akusztikai közeg javítja csak a hangzást.

Forint helyett decibel
Két azonos áru, hasonló formájú és egyébként márkás füles között óriási különbség lehet. Mivel az átlagos vásárló nem ad ki százezreket fülhallgatóra, a pár ezer forintos eszközöket pedig nem lehet a boltban kipróbálni, ezért szinte vakon kell ráböknünk egyre, ami aztán vagy használható lesz, vagy nem. Bár a hangszórók hangolását tényleg csak otthon tapasztalhatjuk ki, azért valamilyen szinten bebiztosíthatjuk a sikert. A fülesek főbb tulajdonságait ugyanis jelölik a csomagolásokon. A decibel (dB) a teljesítményre utal, 110 dB alatt nem érdemes fülest venni. Nem csak azért, mert az ez alatti tartomány élvezhetetlenül halk, de azért is, mert nagyobb teljesítményű hangszórókból tisztábban szól ugyanaz a leadott jel. A kihallható hangtartományt a frekvencia adja meg, általában 50 Hz és 22 KHz közé esik, de minél nagyobb a különbség a két határérték között, annál jobb lesz a hangminőség.

Rossz választás végzetes lehet
Ha nem megfelelő ellenállású eszközt veszünk, jobb esetben csak süketek lesznek a hangszórók, rosszabb esetben tönkremehet a füles mellett a lejátszó is. Minden mp3, hifi és számítógép használati utasításában szerepel az impedancia mértéke, Ohm-ban kell keresni. Azonos impedanciával rendelkező fülest vásároljunk, így nem kell félnünk a gyors meghibásodástól.

A legfontosabb szempont a választás során mégis a hallgatott zene minősége. Se a digitális technikával generált, ümc-ümc-tam-tam diszkózene, se a megmondós gengszter rap nem az a műfaj, ahol túl sok háttérben megbúvó, testénél fogva a felharmonikus tartományt apró ínyencségekkel megtöltő hangszer szólna, így ezekhez a zenékhez értelmetlen a professzionális fejhallgató. Azonban minden hangszeres zenét csak megfelelő fülessel élvezhetünk igazán!

 

- Vlagyik - 


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hiperarak.blog.hu/api/trackback/id/tr463173814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2011.09.16. 10:46:55

nem kekeckedésből írom, tetszik ahogy,amit írsz, de a középfül az a dobhártya _utáni_ szakasz, nem hallunk soha többet semmi,ha oda begyömöszöljuk a microdrive-ot :)

Auchan Magyarország Kft. · http://auchan.hu 2011.09.16. 10:49:11

@Nils Holgersonné: Na igen nem vagyok fül-orr-gégész, én is csak olvastam valahol az infót. Köszönöm, hogy szóltál, már csak ki kéne deríteni, mi van a köznyelni "füllyuk" és a dobhártya között!
   

Hiperárak blog

A Hiperarak.hu hivatalos blog oldala - az Auchan Magyarország Kft. szerkesztésében. A blogon egyrészt a különböző oldalakon megjelenő - árösszehasonlítással foglalkozó - cikkek kivonatai és kommentárjai, másrészt a Hiperarak.hu adatok időszakos elemzései jelennek meg.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

ajándék (2) ár (31) árak (32) árcsökkenés (1) árkörkép (39) árnövekedés (1) árösszehasonlítás (46) árpolitika (1) ásványvíz (2) ásványvíz teszt (2) bébiétel (1) bébiétel teszt (1) biotej (4) biotej teszt (4) bor (1) ceruza (1) ceruzaelem (2) ceruzaelem teszt (2) ceruza teszt (1) citromos sör (1) cola (1) csoki (3) csoki mikulás (1) csoki mikulás teszt (1) csoki teszt (2) csokoládé (2) dezodor (1) dezodor teszt (1) dinnye (1) elem (2) elemzés (42) elem teszt (2) energiaital (2) energiaital teszt (2) fagyi (1) fagyi teszt (1) fagylalt (1) február (1) fényképezőgép (1) fesztivál (1) fogyasztói árindex (1) gabonapehely (1) házimozi (1) hazimunka (1) hiperárak (26) hipermarketek (19) hörcsögök (1) húsvét (2) január (3) játék (1) játékszoftver (1) játékszoftver teszt (1) játék teszt (1) joghurt (1) joghurt teszt (1) kávé (1) kávé teszt (2) ketchup (1) ketchup teszt (1) kockasajt (1) kockasajt teszt (1) kóla (1) konzerv (3) kosár (13) leves (2) löncshús (4) macska (1) májkrém (2) melegital (5) melegszendvicskrém (2) mirelit pizza (1) mobil (1) naptej (1) naptej teszt (1) narancslé (1) narancslé teszt (1) öblítő (1) öblítő teszt (1) okos telefon (1) palacsinta (1) papírzsebkendő (1) papírzsebkendő teszt (1) paradicsom (2) paradicsomszósz (2) parizer (1) parizer teszt (1) párizsi (2) párizsi teszt (1) páros index (2) pizza (1) politika (1) rágógumi (2) rágógumi teszt (2) reklám (2) reklámfilm (1) sajt (1) saláta (1) saláta teszt (1) sárgadinnye (1) sör (1) sör teszt (2) spagetti (1) szaloncukor (1) szaloncukor teszt (1) szezonális (13) szilveszter (4) takarítás (1) tea (1) tea teszt (1) tengerimalacok (1) teszt (50) tészta (3) tesztcsapat (46) tesztek (48) túrórudi (1) tv (1) virsli (1) virsli teszt (1) zacskós (1) zacskós leves (1) zsebkendő (1) zsebkendő teszt (1) Címkefelhő

HTML

 
Jogi nyilatkozat |  Írjon nekünk |  Iratkozzon fel hírlevelünkre |  Impresszum
süti beállítások módosítása